Türkiyənin www.yenikazan.com saytında Sumqayıtla bağlı məqalə dərc olunub. sumqayitxeber.com məqaləni təqdime dir:
Turizmin yeni adresi: Bakü’deyseniz bu şehire de mutlaka gidin
Azerbaycan derken turistlerin aklına ilk olarak bu ülkenin Başkent’i Bakü geliyor. Bunun sebebi ise alternatiflerinin o kadar da iyi taktim edilmemesi. Oysa ki, bu ülkede o kadar fazla yer var ki… Zakatala, Balaken, Kabala, Şamahı, Kuba, Kusar, Gence, İsmayıllı, Lenkeran, Masallı, Lerik ilçelerinin isimlerini defalarca kaydedin.
Azerbaycan’a yolunuz düşerse Başkent’den uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. Bakü’den uzaklaşırsanız hem temiz hava yutacak, hem tarihi abideleri görecek, hem de tadı damağınıza kalacak mutfağı dada bileceksiniz. İlçeleri dolaşmak için uçağa binmenize gerek yok. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna gitmeniz en fazla 6-8 saatinizi alır. Otomobil kiralaya, durakta kendileri sizi çağıran taksilere başvurabilir veya sadece otobüsle istediğiniz noktaya gidebilirsiniz.
Yok eğer tembel turistseniz veya zamanının kısıtlısa ve bu sebepten Bakü’den fazla uzaklaşmak istemiyorsanız bir tavsiyemiz daha var: Sumgayit.
Hazar’ın kıyısı boyunca uzanan bu şehir gençtir, toplam 67 yaşında. Ancak Sumgayıt’a gitmek için bir çok nedenler var:
Ülkenin Başkent’i Bakü’ye fazla uzak değildir.
Bakü’den Sumgayıt’a toplam 30 dakikalık yol gitmeniz gerek. Toplamda 95 kuruş harcamakla Başkent’den bu şehire ulaşmak mümkün. Eğer taksi ile giderseniz ise harcamanız 2-4 lira arasında değişebilir. Başkent’in “20 yanvar” metrosu çevresinde hizmetini sunan taksi şöförleri kendileri sizi bulacaktır.
Ucuz ve sakin şehir
Bakü’ye oranla Sumgayit biraz daha “economclass”tır. Restoran ve kafeler, çay evleri, tüm hizmet sektörleri, hatta şehiriçi bir taksi de paytaxtla kıyasla daha ucuz hizmet vermektedir.
Başkent’eoranla bu şehirde sessizlik hakim. Şehrin biraz öbür ucundan şehir merkezinden kenar yerlerinden, örneğin, “Katej”də ev kiralarsanız, o zaman daha da fazla sessizliğe çekilmiş olursunuz.
Bulvar
2015 yılının Ekim ayından 2016 yılının eylül ayınadek kurulmuş bulvar Hazar denizinin kıyısı boyunca uzanır, en büyük meziyeti şudur ki, bulvar doğrudan kumlu plaja açılıyor. Bir yıl içinde böyle bir bulvarın kurulması tek kelime ile mucize. Nitekim Cumhurbaşkanı İlham Alıyev de Sumgayıt’a son seferi zamanı bulvarı “mucize” diye nitelendirmişti.
Bulvarda temiz, iyotlu deniz havasını yutacak, xoruzguyruğu Azerbaycan çayını yudulmayabilirsiniz. Ayrıca bulvara fazla uzak olmayan restoranlarda azeriler demişken “kəmərin altını berkitmeniz” de mümkün.
Tarihi Corat ve lezzetli “kutap”
Sumgayıt’a geldiğinizde şehirin biraz güneyinde kendine yer bulan kadim Corat’a da ayak basmaya çalışın. Son dönemde onarılmış yollarda haraket etmek insana birbaşka zevk yaşatıyor. Burda siz kadim Corat hamamını, Corat camisini görebilir, restoranlarda Corat böreğini tadabillirsiniz. Fiyatı fazla pahalı olmadığı için tatmakla yetinmeyebilir hatta istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
Tur otobüsleri
Daha fazla Güvercin abidesinin önünde yer alan iki katlı tur otobüsü tüm şehirde sizi toplam 6 liraya taşıyacak. Ancak başka seçenekler de var: Şehir fazla büyük değil. Bu kentde ünlü olan 7 numaralı otobüsle şehir içinde ulaşamayacağınız çok az yer var. Gideceğiniz yere ulaşmak için ödeyeceğiniz toplam ücret ise sadece 40 kuruş. Ayrıca taksiler de İstanbuldakı gibi pahalı değil. Örneğin 7-8 liraya şehirin hemen-hemen her noktasına ulaşmak mümkün.
Estetik zevk
Sumgayıt son yıllarda tamamen yeniden ve büyük estetik zevkle kuruldu. Tüm giriş yollarına çekidüzen verildi. Park ve bunabenzer onarım, düzenleme çalışmaları yapıldı, birkaç altyapı projesi gerçekleştirildi – asıl mimari anıtı olan Haydar Aliyev Merkezi, satranç ve sanat okulları inşa edildi. Binaların çatı örtükleri değiştirilmiş durumda. Bunun yanısıra çim ve dekoratif ağaçlarla şehir biraz daha güzelleşti.
… Ve gelmişken muhakkak
Tabi gelmişken daha bir tavsiyemiz Tarih müzesine gitmeniz. Novkanı plajında denizin tadını çıkarın. İlginizi çeker ise Novkanı’da Paintball oynayın. H.Z. Tağıyev kasabasına gelerek Sovetler döneminin ruhunu o dönemden kalma zavodlarla duyabilirsiniz.
… ve gelmişken “Katej” və “İnşaatçılar” kasabasındakı ikinci Dünya savaşında rehin alınmış Alman askerlerinin inşa ettiyi binalara bakmanızı ve mahakak Alman mezarlığını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Emin olabilirsiniz ki, karşınıza çok düzenli, kimsenin dokunmadığı, aksine koruduğu bir mezarlık çıkacaltır. İşte bu yer Azerbaycan’ın Sumgayıt’ın tollerantlığının tabii en pratik göstergesi. İşte bu o şehir ki, ermeniler burda soykırıma maruz kaldıklarını iddia etmekteler.
Vüsal Məmmədov
Sumgayıt Belediyesinin basın sözcüsü,
Tural Metleboğlu
“Gencaile.az” sitesinin redaktörü
Müzakirə qapadılmışdır.